Blog

Alegerea profesiei potrivite
  • Oana CRISTINA – Specialist HR Senior, Consilier Vocațional @ ViitorulMeu.ro

  • 27 Nov, 2020
  • 797 Vizualizări

  • Îmi place
  • 0 Nu îmi place

Din moment ce ai decis deja să urmezi cursurile unei facultăți, poți considera că alegerea este pe jumătate făcută. Cu siguranță, la baza deciziei tale de a te orienta către o facultate anume, mai ales când vorbim despre una cu profil tehnic, a stat o analiză asupra unui posibil parcurs profesional pe care îl vei urma după finalizarea studiilor. Alegerea domeniului în care vom studia în facultate este una importantă, pentru că vom investi timp, energie și bani, iar calificarea și diploma obținute la final ne vor deschide uși către o serie de oportunități profesionale.

Fie că a fost 100% decizia ta, fie că ai ales o anume facultate la îndemnul părinților, al prietenilor, al unui Consilier Vocațional ori al unui profesor care a observat că ai talent pentru un anumit domeniu, cu siguranță te-ai întrebat dacă te vezi urmând cursurile facultății alese și dacă, odată obținută diploma de licență, te vezi lucrând în domeniul în care vei fi studiat.

În mod ideal, la baza alegerii unei profesii s-ar afla câteva ingrediente esențiale pentru a dezvolta o carieră de succes, care să îți aducă satisfacții pe plan profesional:
- interesul tău față de un anumit domeniu
- deținerea unui set de abilități și competențe necesare pentru a studia și a obține un loc de muncă în domeniu
- studiile de specialitate, iar aici ne referim inclusiv la formarea continuă pe parcursul carierei, după obținerea diplomei de licență sau de master
- valorile și principiile tale, precum și idealurile în care crezi
- deloc de neglijat sunt talentul și pasiunea pentru exercitarea unei profesii, fără de care, mai devreme sau mai târziu, poți ajunge la concluzia că alegerea pe care ai făcut-o la 18 sau 20 de ani nu ți se mai potrivește și că singura opțiune este o reconversie profesională.

La toate cele de mai sus se poate adăuga și un ”role model”, un profesionist care te-a inspirat prin pasiunea, plăcerea și bucuria cu care își practică meseria – fie că vorbim de unul dintre părinți sau altcineva din familie, fie un profesor sau un specialist care ți-a trezit curiozitatea față de domeniul său de activitate și care ți-a inspirat încrederea că orice meserie este frumoasă, dacă o practici cu drag.

Pentru a afla care sunt cele mai potrivite opțiuni pentru tine, poți apela la ajutorul unui Consilier Vocațional, care te va ajuta să înțelegi care sunt particularitățile câtorva dintre domeniile de interes pentru tine și care este setul de abilități și competențe necesare. Pe parcursul ședințelor de consiliere, cu ajutorul unor instrumente de lucru specifice și prin discuții menite să ajute la identificarea celor mai potrivite opțiuni pentru tine, astfel putând întocmi o listă care să cuprindă câteva posibile variante către care te poți orienta.

După cum observi, identificarea corectă a opțiunilor tale reale în a te orienta către o anumită profesie este un proces complex, care își va arăta roadele în timp, iar succesul și performanța nu se vor lăsa așteptate. În schimb, alegerea unui drum fără a ține cont de aceste repere importante poate duce către nemulțumiri, frustrări, lipsă de energie, insatisfacții sau chiar renunțarea la câțiva ani buni investiți în studii și experiență într-un domeniu nepotrivit.

 

 

 

 

 

 

Din fericire, job-urile pe care le vei alege în primii ani de experiență îți permit să experimentezi diverse opțiuni care ți se parinteresante și atractive, astfel încât să îți poți da seama care este drumul profesional cel mai potrivit pentru tine.

Ca să rezumăm: cunoaște-ți atu-urile, studiază și dezvoltă-te în ariile în care este nevoie, analizează-ți cât se poate de bine opțiunile, permite-ți să testezi variantele care consideri că ți s-ar potrivi și alege-ți cu încredere drumul. Iar dacă, în timp, vei constata că locul în care te afli nu mai corespunde cu dorințele tale sau nu mai este în concordanță cu obiectivele tale, vei avea întotdeauna varianta reconversiei, pornind de la ”ingredientele” esențiale enumerate la începutul articolului și adăugând experiența și lecțiile învățate pe parcursul anilor.


*** Articolul a fost realizat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2020-0568, proiect coordonat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

 

  • Îmi place
  • 0 Nu îmi place