Blog

Cum îmi aleg primul job?
  • Leonard RIZOIU – Consilier în Carieră Senior, Managing Partner @ ViitorulMeu.ro

  • 18 Dec, 2020
  • 876 Vizualizări

  • Îmi place
  • 0 Nu îmi place

Ideal ar fi ca mereu cererea de ofertă să se întâlnească cu ceea ce oferă piața și, dacă vorbim de zona de capital uman, ideal ar fi ca abilitățile și cunoștințele cerute de angajatori să se întâlnească cu ceea ce sistemul educațional (public sau privat) livrează prin programa educativă școlară.

Nu cu mult timp în urmă, multă cerneală au consumat tiparele publicațiilor în care se afirma clar că sistemul de învățământ nu este aliniat cu nevoile pieței, dar sunt și universități, așa cum este Universitatea Tehnică din Cluj, care a elaborat o serie de studii și a adoptat o serie de strategii pentru a “livra” tineri pregătiți pentru provocările câmpului muncii.

Alegerea unei cariere este un tango în care sunt implicați mai mulți actori - în primul rând candidatul, care este principalul architect al parcursului său profesional și care trebuie să își răspundă la câteva întrebări ce definesc mai apoi seria de decizii în ceea ce privește parcrusul profesional.

Primul job însă poate fi un job în domeniul în care mi-am propus să îmi dezvolt cariera (în cadrul companiilor care au ca departamente sau domeniu de activitate ceea ce studiez și urmăresc ca specializare), poate fi un intership, poate fi un job pe perioada determinată – un “summer job”, în timpul căruia vreau să îmi dezvolt anumite competențe (poate fi retail, unde interacțiunea cu oamenii poate șlefui multe competențe, poate fi call center, unde îți dezvolți aplecarea către client și găsirea soluțiilor, poate fi un ”work & travel”, care îți oferă ocazia să întâlnești tipologii foarte variate de oameni și unde multitudinea de culturi poate să îți deschidă uși către o carieră într-o companie multinațională). Oricare dintre ele este un câștig pentru tânărul nou intrat în câmpul muncii. Oricare dintre variante poate educa tânărul spre un program de lucru, spre colectivitate, spre a lucra cu task-uri, a prioritiza anumite sarcini, spre a fi implicat în activități, spre lucrul în echipă și spre a înțelege cultura organizațională.

Marele avantaj pe care îl are candidatul aflat la primul său job este acela de a se dezvolta, de a învăța, de a se adapta, de a pune în practică informațiile dobândite în timpul parcursului educațional.

Sunt foarte multe companii care au programe pentru studenți, iar unul dintre punctele importante de pe agenda directorilor de companii este acela de a asigura viitorul inclusiv în zona de capital uman.

De aici și programele pentru tinerii aflați la început de carieră și pentru studenți, de aici programe de tipul “Ziua Porților Deschise” sau dedicate studenților - fie ei din același domeniu de activitate sau nu.

Ce se așteaptă de la tânărul angajat ?
Studiile arată că generațiile care intră acum în câmpul muncii au abilități dezvoltate în zona creativității, au competențe digitale (de aici și denumirea de ”digital natives”), sunt orientați spre rezultate și foarte motivați în a se dezvolta și a învăța lucruri noi. De asemenea, de luat în calcul sunt flexibilitatea și managementul schimbării  - abilități extrem de frecvent cerute acum în piața muncii.

De cele mai multe ori, angajatorii se așteaptă la “o gură de aer proaspăt” și la soluții inovative, se așteaptă la o nouă abordare și la un complex de puncte de vedere noi, trecute prin filtrul gândirii noii generații care a avut acces la un alt sistem de informare și la un sistem îmbunătățit de învățământ, axat în special pe rezultate și performanțe, care sunt și principalele valori, în cele mai multe dintre companii, indiferent de domeniul de activitate sau de țara de origine.

Astfel, tânărul care pășește în câmpul muncii este un diamant neșlefuit, iar șlefuirea ține, în primul rând, de multitudinea de situații cu care acesta se întâlnește și cum alege el să își dezvolte cariera.

*** Articolul a fost realizat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2020-0568, proiect coordonat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

  • Îmi place
  • 0 Nu îmi place