Blog

Ghid pentru prima angajare
  • Oana CRISTINA - Specialist HR Senior, Consilier Vocațional @ ViitorulMeu.ro

  • 18 Dec, 2020
  • 763 Vizualizări

  • Îmi place
  • 0 Nu îmi place

Ai găsit job-ul potrivit, ai trecut cu bine de procesul de recrutare și ai primit Oferta de angajare, pe care ai acceptat-o, iar acum te pregătești pentru primul tău job. Felicitări!

În principiu, ar trebui să primești informațiile de mai jos de la recrutorul cu care ai discutat despre cum vor decurge lucrurile după acceptarea Ofertei, dar dacă încă nu ai ajuns în acest punct și vrei să știi cum cum va arăta prima perioadă de activitate la job, iată care sunt aspectele pe care e bine să le cunoști.

Perioada de onboarding și inducție
După semnarea Contractului Individual de Muncă și a Fișei Postului, precum și a altor documente pe care angajatorul ți le va aduce la cunoștință, vei face examenul de medicina muncii și vei stabili împreună cu Specialistul HR sau cu managerul direct data la care îți vei începe efectiv activitatea alături de noii colegi.

În cele mai multe companii, este întocmit și pus în practică un proces de onboarding și inducție, care are scopul de a integra noul angajat în companie și în echipa alături de care își va desfășura activitatea. Aceasta este perioada de acomodare și de învățare a sistemelor, proceselor și procedurilor, de cunoaștere a departamentelor și funcțiilor, de familiarizare cu regulile (Regulamentul de Organizare și Funcționare și Regulamentul de Ordine Interioară) care guvernează buna desfășurare a activităților în cadrul organizației.

Este o perioadă intensă, în care vei avea de reținut și învățat multe, iar uneori te vei simți copleșit de volumul de informații și de viteza cu care îți sunt prezentate. Această perioadă poate fi dificil de gestionat chiar și de către angajații cu mai multă experiență în câmpul muncii, care au mai trecut deja prin câteva schimbări de joburi. Pentru tine, care ești la început de drum, poate părea cu atât mai dificilă, dacă nu știi cum să abordezi situația. Pentru a trece mai ușor prin această perioadă, este util să ai în permanență pregătită o agendă în care să îți notezi toate informațiile noi – pentru a avea o sursă de informare, înainte de a-ți  întreba colegii sau managerul același lucru de mai multe ori, după ce ți-a fost comunicat deja.

Integrarea în echipă
Este foarte posibil ca, pe parcursul procesului de recrutare, să fi făcut deja cunoștință cu managerul direct sau chiar cu unul dintre membrii echipei. Acum ei sunt colegii tăi - cei care îți vor oferi sprijin pentru întegrarea în departament și care îți vor furniza informațiile necesare pentru a-ți desfășura activitatea. Uneori managerul de departament desemnează un coleg care să îți fie alături în perioada de acomodare, alteori se ocupă personal de integrarea ta, pentru a se asigura că ai tot ce îți trebuie pentru a-ți însuși toate cunoștințele necesare.
Dincolo de asta, este important să faci cunoștință cât mai curând cu colegii cu care vei interacționa frecvent, fie că sunt din același departament cu tine sau din altul, după care, cu siguranță, vei avea ocazia să interacționezi cu tot mai mulți dintre colegii din restul companiei. Pauza de prânz sau cafeaua de dimineață sunt ocazii bune pentru discuții informale, dar și pentru întrebări legate de diverse activități sau eventuale nelămuriri pe care le ai. Dacă lucrezi de la birou, profită de aceste ocazii, pentru a comunica și relaționa cu noii colegi și încearcă să te integrezi cât mai bine în echipă și să te acomodezi cât mai repede cu stilul de lucru și cu ”regulile nescrise” care fac parte din cultura organizațională informală a companiei.

Acomodarea cu instrumentele de lucru
Fie că este vorba despre computer, telefonul mobil de serviciu, alte echipamente IT&C (imprimanta, copiatorul etc.) sau de programele software, acestea sunt folosite în cadrul companiei conform unor reguli și proceduri, unele dintre ele fiind disponibile în manualele de utilizare și în documentația internă a organizației.
În cazul în care, în activitățile tale zilnice, vei avea de folosit programe software sau platforme care nu îți sunt familiare (un CRM sau ERP), roagă un coleg să îți explice cum se folosesc și solicită un manual de utilizare, pentru a înțelege pașii și modul de introducere și accesare a datelor. Fiecare program are particularitățile sale - unele fiind mai complexe și necesitând o perioadă mai lungă pentru a învăța cum se utilizează, altele fiind mai intuitive, cu o interfață prietenoasă și sunt mai ușor de învățat și gestionat.

Sunt multe lucruri pe care le vei descoperi și învăța în prima perioadă, iar când te afli la primul job din viața ta, aceasta poate dura până la un an sau poate chiar mai mult. Nu este însă cazul să te îngrijorezi, pentru că nimeni nu se va aștepta să le înveți pe toate din prima săptămână. Interesează-te care sunt cele mai relevante informații pentru îndeplinirea cu succes a job-ului tău și ce cunoștințe, abilități sau competențe îți sunt necesare pentru a te dezvolta pe parcursul desfășurării activității tale în departament, iar restul vor veni de la sine sau îți vor fi oferite de colegi și manager, pe măsură ce va fi cazul.

Pășește cu încredere către primul tău job și rămâi deschis către învățare și dezvoltare continuă.

Mult succes!

*** Articolul a fost realizat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2020-0568, proiect coordonat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

  • Îmi place
  • 0 Nu îmi place